10 de març de 2005: Dents

 

Sembla que tots els nicaragüencs hagin passat pel mateix dentista. I que sigui un dentista que no va acabar la carrera i treballi normalment de manyà, ferrer o, com a molt, orfebre. De fet, tenint en compte que la universitat a Nicaragua vol dir tenir 8 hores de classe a la setmana (o dissabte o diumenge) durant quatre anys, possiblement aquest únic dentista que els ha tractat a tots sí ha acabat la carrera, però se la va pagar fent de manyà, ferrer o orfebre i, és clar, certs automatismes tornen quan menys convindria.

Em va sobtar de seguida la gran quantitat de metall que porten a les dents (estic segur que tenen força problemes per passar els detectors dels aeroports). En porten en diverses proporcions i modalitats. Una possibilitat és un petit enllaç de metall (ben lluent i ben visible) d'una dent a l'altra fins a formar grups de dues, tres o quatre peces. Una altra és cobrir-se tota una dent amb metall (daurat o platejat). Una tercera és emmarcar la dent amb un quadrat metàl.lic, generalment daurat... Aquesta opció sembla més un guarniment que una ortodòncia però no ho sé segur. Al cap i a la fi, dentadura rima amb cultura.

Dit de passada, em temo que aquest sistema universitari d'un dia a la setmana resulti una condemna a l'endarreriment. Potser a Europa en fem un gra massa amb les hores lectives i ens cal més temps per llegir i investigar; però 8 hores setmanals em sembla escàs. Òbviament, el sistema té la seva raó de ser. Si fossin més hores, seria encara més car (ja ho és, encara que el pitjor és que obtenir el títol, una volta aprovats tots els exàmens, costi una fortuna, 2.000 dòlars) i, doncs, més exclusiu. A més, si ocupés tota la setmana, només podria estudiar qui no hagués de treballar (quatre gats adinerats). Per tant, la sabatina i la dominical permeten que una part significativa de la població accedeixi a una part significativa de l'educació superior.

En el fons, doncs, es tracta d'un mal menor o d'allò de procurar el major bé al major nombre de gent. I tot i així no m'acabo de convèncer.

 

 

 

 

Fotos Pàgina inicial Anterior Següent